Нечаянська громада
Миколаївська область, Миколаївський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Умови керування мототранспортом

Дата: 06.06.2024 15:29
Кількість переглядів: 76

Фото без описуЗвертаю вашу увагу на неприпустимість керуванням мототранспортом, у тому числі мопедами, з порушенням вимог правил дорожнього руху, які повинні виконуватись незалежно від місця їх використання, чи то траса, чи то польові дороги, чи то дороги міста, чи села, оскільки за вказані дії передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафів.

 

По перше, -

 

 

Згідно положень Закону України №586-VI з 01.01.2010 передбачена обов’язкова реєстрація мопедів у сервісному центрі, як будь якого іншого транспортного засобу.

За керування мопедом не зареєстрованим у сервісному центрі МВС України вперше передбачений штраф у розмірі 850 гривень (ч.6 ст.121 КУпАП). Якщо ж таке порушення виявлено повторно, то штраф вже буде складати 1700 гривень з можливим вилученням мопеду за рішенням суду (ч.7 ст.121 КУпАП).

          По друге, -

До керування, згідно чинного законодавства,   мототранспортом (п.2.13 Правил дорожнього руху) допускаються особи, які досягли 16 річного віку та мають посвідчення водія відповідної категорії.

Для керування мопедами, моторолерами та іншими двоколісними транспортними засобами, які мають двигун з робочим об’ємом до 50 куб.см. або електродвигун потужністю до 4 кВТ необхідно мати посвідчення водія з відкритою категорією А1

Для  керування мотоциклами, у тому числі з боковим причепом, іншими двоколісними  засоби, які мають двигун з робочим об’ємом 50 куб.см. і більше або електродвигун потужністю 4 кВТ і більше, необхідно мати посвідчення водія з відкритою категорією А

За керування вказаними транспортними засобами особами, не залежно від статі та віку, без посвідчення водія з відповідною категоріє передбачена відповідальність за ч.2 ст.126 КУпАП – штраф у розмірі 3400 гривень.

У разі вчинення вказаного правопорушення протягом року повторно, згідно ч.5 ст.126 КУпАП – передбачено штраф у розмірі 34000 гривень та оплатне або безоплатне вилучення транспортного засобу.

По третє, -

Кермувальники мопеда, мотоцикла, як і водій інших транспортних засобів, повинен мати при собі посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та чинний страховий поліс про укладання договору обов’язкового страхування цивільно правової відповідальності (п.2.1 Правил дорожнього руху) та надавати їх на перевірку поліцейському на його вимогу (п.2.4 Правил дорожнього руху) у разі зупинки у відповідності до ст.35 Закону України «Про Національну поліцію України».

За відсутність будь з яких перелічених документів під час перевірки накладається штраф у розмірі 425 гривень (ч.1 ст.126 КУпАП)

 

 В четвертих, -   

 

 Згідно п.2.3 Правил дорожнього руху, під час руху на мотоциклі і мопеді водій, зобов’язаний бути в застебнутому мотошоломі і не перевозити пасажирів без застебнутих мотошоломів.

За порушення даної вимоги правил дорожнього руху передбачена відповідальність ч.5 ст.121 КУпАП, а саме штраф – 510 гривень. 

Крім того, Правилами дорожнього руху (п.21.11 б) забороняється перевозити дітей на задньому сидіння мотоцикла, мопеда

 

В п’яте, -

 

У разі виявлення фактів керування мопедами особами, які не досягли 16 років,  до відповідальності за вказане правопорушення притягуються батьки дитини (ст.184 КУпАП), розмір штрафу коливає від 850 до 1700 гривень, у разі повторного скоєння вказаного правопорушення протягом року дитиною батьки сплатять штраф який коливає  від 1700 – 5100 гривень.

Слід звернути увагу, що для документування факту керування мопедом або мотоциклом дитиною достатньо скарги від громадян та проведення фотофіксації без зупинки транспортного засобу фактично.

 

Таким чином, прошу всіх, хто має у користування мототранспорт вжити заходи направлені  на виконання вимог встановлених Правилами дорожнього руху, в подальшому на території населених пунктів Нечаянської ОТГ будуть вживатись профілактичні заходи з даного питання, у тому числі шляхом притягнення винних до адміністративної відповідальності.

 

 

 

Поліцейський офіцер громади                                        Андрій Бруньківський

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування: Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо перейменування провулку Шмідта в с.Нечаяне Миколаївського району Миколаївської області

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних