Нечаянська громада
Миколаївська область, Миколаївський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як діяти якщо став жертвою інтернет-шахрайства

Дата: 09.02.2022 10:51
Кількість переглядів: 2662

Фото без описуЯк діяти якщо став жертвою інтернет-шахрайства

Інтернет в ХХІ столітті основний засіб комунікації, а також ще один зручний майданчик для витівок шахраїв. Як часто ми чуємо про обман людей на гроші в інтернеті, і з кожним роком збільшується кількість скоєних злочинів такого виду. «Що робити якщо кинули на гроші в інтернеті».

     Законодавець визначив інтернет-шахрайство як один з видів шахрайства, а саме - заволодіння майном або майновим правами за допомогою обману або зловживання довірою.

     Для розслідування такої категорії злочинів потрібно врахувати, що існують деякі особливості, а саме:

     - особистого контакту між потерпілим і злочинцем немає, все здійснюється дистанційно. А це означає, що робота слідства ускладнена ще встановленням особистості шахрая;

     - переказ грошей здійснюється дистанційно - в цілому, це більше плюс, оскільки через інформацію з банку можна встановити точну суму збитку.

     Найпоширеніші види інтернет-шахрайства:

     - Отримання логіна і пароля, інших особистих даних для використання в платіжних системах. Так зазвичай діють шахраї через розсилку переходів на сайт, з авторизацією на сайті практично з ідентичною назвою тощо.

      - Шахрайство з кредитними картками, через отримання номера карти, терміну дії та CVV-код.

     - Створення фіктивних інтернет-магазинів.

     Як уникнути обману інтернет-магазину:

  -    використовуйте тільки перевірені ресурси і переконайтеся у правильності назви необхідного сайту. Один непомітний символ у назві сайту на панелі адреси може означати, що ви потрапили на фішингові сайти;

     - не передавайте нікому дані своєї банківської картки (особливо CVV-код, і пін-код), адже працівники банку ніколи не запитують таку інформацію;

     - зверніть увагу, що сайти, які приймають онлайн-платежі, повинні бути захищені, для цього в назві адреси вони повинні містити https:// і значок «замочка»;

  • ніколи не переходьте в особистий кабінет за  посиланнями, які вам надсилають в соціальних мережах (Viber, WhatsApp чи інші);

     - рекомендуємо завжди використовувати наложений платіж, щоб виключити шанси шахраїв заволодіти вашими коштами.

Ще хочеться порадити на картках не встановлюйте великий ліміт на зняття коштів в день, наприклад 1000 грн. Особливо шахраї полюбляють кредитні картки, тому бажано щоб кредитний ліміт картки також був не великий, якщо немає такої потреби не підвищуйте. В таких випадках навіть якщо шахраї отримують доступ до карток не зможуть зняти великих сум.

            Але якщо все ж таки, шахраї отримали доступ до ваших карток, потрібно негайно – у вас буде приблизно 10-15 хв.,  зайти в свій додаток (наприклад Приват24) та заблокувати всі картки. Також одразу повідомте працівників банку про такий випадок, через чат чи гарячу лінію банку, в цілях безпеки банк заблокує ваш аккаунт. А ось потім можна йти в найближче відділення банку і перевипустити свої картки та замінити паролі.

     Крім цього, на сайті кіберполіції (https://cyberpolice.gov.ua/stopfraud/ ) в розділі «Стоп Фрауд» можна перевірити номер телефону, банківську картку і посилання на сумнівний сайт - можливо, шахраї вже є в базі кіберполіції.

     Що робити якщо обдурили в інстаграм магазині? Щоб попередити можливу шахрайську схему, перевіряйте також карту, яку Вам скинули для оплати, а також уважно переглядайте сторінку магазину в Інстаграмі на наявність позитивних відгуків, відміток на фото тощо.

     Якщо Ви стали жертвою шахраїв, необхідно повідомити про злочин у відділення поліції за місцем Вашого перебування. Дана справа, в залежності від попередньої кваліфікації буде розслідуватися або слідчим, або інспектором дізнання.

     ГОЛОВНЕ!!! Щоб не стати жертвою Інтернет-шахрайства, не розголошуйте персональні дані, дані банківських карт, і купуйте лише у перевірених магазинах.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування: Громадське обговорення щодо перейменування вулиці Гагаріна в с.Новоподілля Миколаївського району Миколаївської області

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних