Нечаянська громада
Миколаївська область, Миколаївський район

Як зберігати продукти у разі ​​​​​​​відключення електроенергії

Дата: 27.10.2025 10:04
Кількість переглядів: 30

Як зберігати продукти у разі відключення електроенергіїУ зв’язку з можливими перебоями електропостачання важливо заздалегідь подбати про безпечне зберігання харчових продуктів, аби запобігти їх псуванню та харчовим отруєнням.

    Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує основні правила, з врахуванням рекомендацій МОЗ України, яких слід дотримуватися у таких ситуаціях:

  • не готуйте страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години);
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • за відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці);
  • у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;
  • не перевіряйте їжу на смак. Якщо маєте сумніви щодо її безпечності краще викиньте її відразу. Також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду;
  • продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури;
  • при зберіганні відокремлювати сиру їжу від готової;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • використовуйте чисту або очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.

Також важливо дотримуватись таких гігієнічних вимог:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету:
  • у разі відсутності води під час вимкнення світла у вашому будинку можна скористатись спиртовмісними санітайзерами для рук або вологими серветками для рук;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими.

Для цього, на випадок відсутності водопостачання, також варто мати запас чистої бутильованої питної води промислового виробництва;

  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Будьте обачні та уважні, бережіть здоров’я своє і своїх близьких! Разом ми сильні і обов’язково переможемо!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних