Нечаянська громада
Миколаївська область, Миколаївський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО – вірусний гепатит А!

Дата: 08.09.2022 15:38
Кількість переглядів: 475

ОБЕРЕЖНО – вірусний гепатит А!

 

З метою запобігання захворювання на вірусний гепатит А,

 

НАСЕЛЕННЮ НЕОБХІДНО ЗНАТИ:

 

Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання всього організму з переважним ураженням печінки. Вірус частіше всього попадає в організм людини фекально-оральним шляхом через інфіковані харчові продукти та воду, а також через   руки, іграшки,  посуд, білизну, можливе перенесення вірусу і  мухами.  Людина після попадання вірусу в організм захворює не відразу, а в середньому через 20-30 днів після зараження (інкубаційний або прихований період від 7 до 50 днів). Починається захворювання раптово з підвищення  температури  тіла, слабкості, зниження апетиту, тяжкості в епігастральній області. Пізніше сеча набуває кольору темного пива, з’являється жовтушність склер та шкіри, посвітління калу. Заразним хворий стає вже за 1-2 тижні до початку клінічних проявів, тому при перших ознаках хвороби хворому необхідно відразу  звернутися до лікаря для своєчасної госпіталізації і лікування та проведення протиепідемічних заходів у вогнищі з метою попередження виникнення і розповсюдження захворювання серед контактних.

          В домашніх вогнищах та в організованих коллективах за контактними встановлюється спостереження протягом 35 днів, при необхідності - з лабораторним дослідженням крові для раннього виявлення хворих на гепатит серед контактних  з метою попередження розповсюдження інфекції також  проводиться заключна і поточна дезінфекція.

          Спостереження за перехворілими дорослими після виписки їх із стаціонару на протязі 3 місяців, за дітьми – 6 місяці проводиться в кабінеті   інфекційних  захворювань ( КІЗ) в поліклініці  за  місцем  проживання  хворого.

          ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ А? :

  • Головним в профілактиці гепатиту А  - є вживання доброякісної  питної води,  наявність якісної води для господарських потреб, створення сучасних систем каналізації, підвищення рівня особистої гігієни, а саме: миття рук перед вживанням їжі, після туалету  та  після відвідування   місць  загального користування.
  •  Використовувати для пиття та миття посуду лише перекип‘ячену воду (воду кип”ятити не менше 10 хв., дати відстоятися).
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.
  • При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі треба мати з собою запас питної води (краще бутильованої).
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом.

 

Не варто займатись самолікуванням, а при появі перших ознак захворювання слід терміново звернутись за медичною допомогою!

 

Відділ державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного законодавства Новоодеського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Бородіна А.В та  Берекет К.В.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування: Громадське обговорення щодо перейменування вулиці 8 Березня в с.Іванівка Миколаївського району Миколаївської області

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних